>

Gibraltar /

Gibraltar is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk

< Terug naar overzicht

Gibraltar

Gibraltar is een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. De stad in het uiterste zuiden van Spanje ligt aan de Straat van Gibraltar. Ter plekke bevindt zich een enorme rots waarvan de noordwesthelling wordt ingenomen door de plaats zelf. De naam Gibraltar is afkomstig van de amazigh krijgsheer Tarik ibn Zijad die daar in 711 met zijn troepen overstak vanuit Noord-Afrika. De rots kreeg de naam Djebel Tarik (berg van Tarik) waarna het via verbastering Gibraltar werd. Vaak wordt abusievelijk gedacht dat de naam een verbastering is van Djebel al Tarik, omdat 'al' het lidwoord van bepaaldheid is in het Arabisch.

Geschiedenis

In 1309 veroverden de Castilianen de rots maar in 1333 werd de plaats opnieuw Moors. Op 4 augustus 1704 veroverde een Engels-Nederlandse coalitievloot de rots en sindsdien bleef de doorvaart door de straat van Gibraltar onder Engels toezicht en de rots een Britse exclave. Als gevolg van de Spaanse successieoorlog, volgens het Verdrag van Utrecht kwam Gibraltar in 1713 definitief in Engelse handen.

Medio 1966 sloot Spanje voor korte tijd het grensverkeer naar en van Gibraltar en beperkte de luchtvaart daarheen. Spanje is er al lange tijd op uit Gibraltar over te nemen, maar een referendum wees uit dat de inwoners van Gibraltar voor Engeland kozen. Gibraltar ligt op circa 1 uur rijden en is bekend vanwege haar apenkolonie. Maar er is meer te zien; de mooie binnenstad, de Straat van Gibraltar met haar indrukwekkende zeeschepen, het uitzichtpunt "Europa" met zicht op Afrika, de vele grotten en de botanische tuin dichtbij de kabelbaan. Hiermee is de apenrots bereikbaar.