>

Granda/

Grandais een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk

< Terug naar overzicht

Granada

De stad Granada ligt op ongeveer 70 kilometer van de Middellandse Zee, ten noordoosten van Malaga, op 30 km afstand van de Sierra Nevada en heeft een schitterend Moors en Christelijk verleden. Granada is zeer beroemd om 'La Alhambra', een oud paleis en fort van de Moorse heersers. Het Alhambra ligt op een rode heuvel; in het Arabisch betekent Alhambra dan ook 'de rode'. U vindt hier prachtige kunstzinnige Moorse creaties. Granada is ook een gezellige studentenstad met veel pleinen en terrasjes.

Geschiedenis

De Moren hebben vanaf de 8e eeuw een belangrijke rol gespeeld. In 1492 namen Katholieke Koningen met behulp van het Spaanse leger de stad in. De Moren werden na acht eeuwen veroverd. In dat jaar bezocht Columbus de stad Granada; later in hetzelfde jaar ontdekte hij Amerika.

De stad ontwikkelde zich snel in de 16e en 17e eeuw. De naam granada betekent granaatappel, en is afgeleid van het Latijn granatus, wat afkomstig is van het woord granum (graan).

Bezienswaardigheden

  • Het 'Alhambra' - één van de mooiste artistieke creaties. Het oudste gedeelte van het Alhambra is het Alcazaba. Deze citadel werd na de moorse invasie van 711 als eerste gebouwd, op de resten van een Romeinse vesting.
  • Het Albaicín - de grootste (oude) moorse wijk van Spanje. In deze wijk lijkt te tijd stil te hebben gestaan.
  • Het Generalife - het zomerpaleis van de sultans.
  • Sacromonte - een zigeunerwijk die boven Albaicín ligt. De huizen zijn uitgegraven in de rotswand. U vindt hier veel cactussen.
  • Oude Arabische baden : El Ba?uelo
  • Op 30km van Granada : de Sierra Nevada

Facts

  • Granada telt 245.000 inwoners en ligt op 780 meter hoogte.